Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Libratone Zipp

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Extreem goed geluid
  • Verwisselbare hoesjes
  • Extreem bedieningsgemak

THE BAD

  • Duur

Deze herfst lanceerde Libratone de Zipp. Een Airplay speaker van hoog niveau en met een wollen jasje. Inderdaad, een jasje van Italiaans wol dat ook nog eens verwisselbaar. Het verwisselen van de stof doe je door deze letterlijk los te ritsen. Vandaar de naam Zipp ;-).

Unboxing

In de doos van de Libratone Zipp vinden we in eerste instantie een doosje met daarin twee netstroom connectors en twee stoffen hoesjes. Een rode en een blauwe.

Onder dit doosje vinden we een nieuw zwart doosje. Ditmaal met de netstroom adapter. Pas wanneer we het piepschuim verwijderen, vinden we daar de Zipp. Keurig ingepakt in een stoffen hoesje.

Design

Het design van de Libratone Zipp is zondermeer strak te noemen. Onafhankelijk van de kleur hoes die je erop ritst, is de bovenkant van wit plastic. Ook op de bovenkant vinden we een bedieningspaneel zoals we dat kennen van de kleine iPods.

De echte magie zit achter een leren lus. Hier zit het hele bedieningspaneel en alle aansluitingen verscholen. Nouja, behalve die voor stroom dan. Die aansluiting zit onder de voet van de Zipp. Van boven naar beneden is dat de accustatus, de Playdirect mode-knop, de AirPlay mode-knop, de USB aansluiting en de AUX aansluiting.

Installatie

Installatie van de speaker verloopt enorm soepel. Zet je hem in de PlayDirect modus, dan hoef je alleen maar op het Zipp WiFi netwerk in te loggen. Inderdaad, deze speaker zet haar eigen netwerk op.

Wil je heb binnen je eigen netwerk gebruiken, dan hang je gewoon jouw iPhone, iPod of iPad eraan. Een pop-up vraagt of de speaker hetzelfde netwerk mag gebruiken. Klik ja en de Zipp neemt de gegevens over. Daarna reset hij zich en wordt hij zichtbaar in jouw netwerk.

Bedieningsgemak

Vanaf het moment dat de Zipp in mijn netwerk zat, heb ik de speaker niet meer aangeraakt. Bediening liep puur via mijn iPod, iPad of PC (via iTunes). Het volume is goed te regelen en de speaker reageert lekker vlot.

Geluid

Oké, design zit goed en bediening ook… maar het speakertje kost €449, waar zit de echte meerwaarde? Dat is ongetwijfeld het geluid. De onderste helft van de Libratone Zipp bestaat eigenlijk alleen maar uit een subwoofer. Het bovenste deel bevat de tweeters. Samen geeft dat een fenomenaal geluid. Daarnaast is de speaker ontworpen om dit geluid in meerdere richtingen uit te sturen. Zuiver aan alle kanten dus.

Dat het geluid belangrijk is, merk je ook aan de app die je bij de speaker kunt downloaden. Hier kun je de omgevingsfactoren voor deze speaker in opgeven. De speaker zal het geluid aanpassen op basis van de ondergrond en de afstand tot muren. Geweldig.

Conclusie

De Libratone Zipp is een dure speaker, maar dat mag ook. Hij kan zich met de beste speakerdocks meten en is daarnaast ook nog eens enorm handig in gebruik. €449 blijft veel geld voor een speaker, maar in dit geval koop je echt één brok kwaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.