Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Dremel 636 en 628 Boren

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer complete sets
  • De sets vullen elkaar goed aan
  • Handig opbergdoosje

THE BAD

  • Boortjes zijn niet los te koop

“Die kop van die Dremel die draait, dus die ken boren…” dat moeten ze gedacht hebben bij de ontwikkeling van de twee setjes boren die Dremel in de bouwmarkt heeft liggen. Helemaal geen slechte gedachte trouwens. Natuurlijk zou ik de Dremel niet voor het echt zware boorwerk in willen zetten, maar als je hem toch in de hand hebt…

Unboxing

Beide setjes boren zitten keurig in een blauw doosje. Bij de set precisieboren krijg je de meeste boortjes (7 stuks). De set voor houtwerk bestaat uit 4 boortjes.

De set precisieboren bestaat uit boortjes met een dikte van 0.8mm, 1.2mm, 1.6mm, 2.0mm, 2.4mm, 2.8mm en 3.2mm. Allemaal formaten die je niet snel tegenkomt en bij modelbouw goed van pas kunnen komen.

De set houtboren is dus iets beperkter. Het gaat om de formaten 3, 4, 5 en 6 mm. Natuurlijk zijn de precisieboren gewoon in hout te gebruiken om de kleinere maten op te vangen.

Houtboortjes 636

De houtboren zien er in eerste oogopslag uit alsof ze van titanium zijn gemaakt. Het gaat alleen maar om een coating. Toch zorgt dit voor een verlengde levensduur. Daarnaast gebruik je ze voor minder zwaar werk als gewone boren, dus de kans dat je ze verslijt is niet heel groot.

Precisieboortjes 628

Deze set bevat opvallend kleine formaten. Deze bevatten geen speciale coating, maar zijn wel lekker sterk. Ik heb ze zelf onder anderen op messing, aluminium, blik en staal gebruikt. Het valt daarbij op dat deze boortjes zeer scherp zijn. Ze snijden heel snel door de materialen heen.

Wel wil ik je de tip meegeven om heel voorzichtig met deze boortjes te doen. Zeker de kleinste maten zijn gevoelig voor breuk wanneer je teveel kracht zet. Deze boortjes worden alleen als set verkocht en het laatste wat je wil is meerdere setjes in huis halen omdat je iedere keer die 0.8mm sloopt.

Conclusie

Met deze setjes van Dremel kun je de multitool gebruiken voor het lichte boorwerk. Zeker binnen de modelbouw is dit erg handig. De 6mm houtboor is daarnaast handig voor gebruik naast de Moto-Saw die we vanmiddag in de review hebben. De gaten zijn groot genoeg om de zaagjes van deze elektrische figuurzaag doorheen te steken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.