Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: WD My Net N600

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Zeer gemakkelijk te installeren
  • Zeer overzichtelijke webinterface
  • Mogelijkheden tot bestands- en printerdeling
  • Mogelijkheden tot instellen gastennetwerk
  • Handige meldingen in webinterface
  • Acceptabel bereik
  • Acceptabele snelheid

THE BAD

  • Mist gigabit ethernetpoorten
  • Ongeschikt voor hardcore gamers

Eerder dit jaar lanceerde Western Digital (WD) een nieuwe serie routers. De N600 is de instapper van de serie en laar dat nu net de router zijn die we vandaag reviewen. De specs van deze instapper zijn namelijk alles behalve slecht.

Uitrusting

In de doos van de N600 vinden we naast de router zelf ook nog een netstroom adapter en een ethernetkabel.

Normaal vestigen we de aandacht niet op handleidingen en CD’s, maar ook op dit gebied heeft WD de boel netjes verzorgd.”

Uiterlijk

Aan de voorkant van de N600 router vinden we vier statusled’s. De eerste geeft aan of de router aan staat. De tweede geeft het verkeer over WiFi weer terwijl de derde de beschikbaarheid van de internetverbinding weergeeft. De vierde is de WPS status. Helemaal rechts vinden we de WPS knop waarmee je snel je WiFi gadgets op de router aan kunt sluiten.

Aan de achterkant vinden we eerst de powerknop. Handig wanneer je de router wilt resetten zonder aan de stroomkabels te hoeven trekken. Meteen hierna zien we de aansluiting voor de netstroomadapter.

De eerste vier LAN-poorten die je ziet zijn om bedrade apparaten aan te sluiten. Helaas betreft het geen gigabit aansluitingen, dus de maximale snelheid is 100Mb/s. Daarmee kan de router een bottleneck vormen voor de snelheid van je mediaserver en andere apparaten. Tot slot bevat de router nog een USB aansluiting om bestanden of printers te delen.

 

Aan de onderkant vinden we nog twee sleuven om de router mee aan de muur te kunnen hangen. Opgeruimd staat netjes :-).

Installatie

Installatie van de N600 blijkt een vlekkeloze ervaring, zeker wanneer je de wizard op de CD gebruikt. In zeven stappen helpt de wizard je door het hele proces heen en heb je alle basisinstellingen voor je router op orde.

Na het instellen van de router helpt de wizard je nog even zoeken naar de laatste firmware voor de router. Ook die blijkt snel gevonden en met één klik geïnstalleerd.

Stap 1: Check de bekabeling. Wat niet duidelijk is, is dat je de laptop of PC bedraad MOET aansluiten om verder te gaan.
Stap 2: De software kijkt of er een verbinding is met de router en of deze een verbinding heeft met je modem.
Stap 3: Geef netwerknamen en een wachtwoord op.
Stap 4: Je router is klaar, maar je mag nog even checken of er een update is en de bijbehorende software op je PC installeren.
Stap 5: Alle software is, als je dit wilde, geïnstalleerd. Op de achtergrond gaat het update proces van start in een pop-up.
De firmware update. Één klik en het is geregeld.
Stap 6: Als je dat wilt, kun je jezelf registreren voor nieuws rondom je router en andere WD producten. Wij klikten meteen door naar de admin.

Web Interface

Managen van de router doe je voornamelijk via de webinterface van de My Net. Wat opvalt, is dat de interface erg goed verzorgd is en duidelijk op onderwerp is ingericht. Daarnaast bevat deze een lijst met meldingen zoals de opmerking dat het standaard wachtwoord van de router moet worden aangepast. Qua beveiliging denkt WD dus met je mee.

Hier kan je ook een gastennetwerk opzetten. Dit is een netwerk waarbij je bezoekers wel kunnen inloggen op je router, maar niet bij alle bestanden op jouw apparaten kunnen. Ze krijgen dus echt alleen internettoegang. Deze netwerken geef je een andere naam EN een ander wachtwoord.

Bereik en Snelheid

Qua bereik en snelheid heb je met de N600 een middenklasser te pakken. In een moderne bouw heb je op twee verdiepingen bereik. Qua snelheid kan je 2 HD streams op je netwerk laten lopen voor de router het qua dataverkeer echt zwaar krijgt. Voor gamers is het belangrijk vooral een snelle verbinding met het internet te hebben. Het viel bij mij op dat ik met Call of Duty een net iets lagere ping-snelheid had dan ik had verwacht. Echte gamers kunnen dus ook beter voor een iets duurdere router gaan shoppen.

Conclusie

De My Net N600 is de goedkoopste router die WD heeft geïntroduceerd. Qua snelheid zal hij in de gemiddelde gezinssituatie prima presteren. Het bereik is niet overweldigend, maar wel acceptabel. Het kunnen delen van bestanden en printers via de USB aansluiting op de router is mooi meegenomen. Maak je veel gebruik van bedrade internetaansluitingen, dan zullen de ethernetaansluitingen op de N600 je teleurstellen. Ook hiervoor zal je één van de duurdere routers van WD aan moeten schaffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.