Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Vita Audio R4i

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Mooi, warm geluid
  • Erg simpel te bedienen
  • Strak uiterlijk
  • Handige iOS dock

THE BAD

  • FM Antenne past niet bij het design

Het is zondag en wat is dan niet lekkerder dan een lekkere cocktail en een heerlijke beat op de achtergrond? Oké, de zon wil hier nog niet echt schijnen, maar dan was mijn zondag toch echt wel perfect geweest. De beat die uit de nieuwe R4 van Vita Audio komt is namelijk echt heel strak….

Uitrusting

Wanneer je de Vita Audio R4 uitpakt, vindt je naast de R4 zelf, ook nog een externe antenne (klassiek uitschuif model) en stroomkabel de opvallende ronde ‘Rotodial’ afstandsbediening van de R4.

 

Uiterlijk

Aan de voorkant van de R4 zien we duidelijk de twee speakers zitten met daartussen het display, aan/uit knop, een USB aansluiting en de CD-speler.

Bovenop de R4 vinden we datgene wat Apple fans ook enorm aan moet spreken. Een dock connector voor je iPhone of iPod. Daarvoor zit nog een gat waar je de afstandsbediening in kan plaatsen. Opgeruimd staat netjes zullen we maar zeggen ;-).

De speakers zelf lijken wellicht klein, toch zijn de prestaties groots. Dit komt mede door de bas speaker die onder de R4 verstopt zit. De R4 kan hierdoor het geluid goed over de verschillende speakers sturen om zo een zuiver resultaat te bieden.

Aansluitingen

Zoals eerder genoemd, is het aan de voorkant mogelijk om een USB stick met audio aan te sluiten en kan je de dock connector aan de bovenkant voor je iPhone of iPod gebruiken. Aan de achterkant zit een aansluiting voor de losse antenne, een TULP ingang voor een externe audio bron en een TULP uitgang om het audio signaal van de R4 door te sturen naar een recorder of een andere versterker.

Bedieningsgemak

Aan de voorkant van de R4 zit maar één knop, de rest van de bediening vindt plaats via de bijgeleverde afstandsbediening. Één van de dingen die mij daarbij opvalt is hoeveel tijd Vita Audio heeft gestoken in het bouwen van een simpel apparaat. Om hem aan te sluiten en te bedienen hoef je geen handleiding te lezen. Alles wijst voor zich.

Geluid

Het geluid van de R4 is natuurlijk erg belangrijk en het mag gezegd worden. Hij gaat niet keihard, maar is loepzuiver. Niet alleen de hoge tonen zijn zuiver, maar ook de lage tonen. Naast een FM-radio, beschikt de R4 ook over een DAB ontvanger ofwel digitale radio. Hoewel DAB in Nederland nog steeds wacht op een echte doorbraak, levert het een veel beter geluid op en daar is het Monitor Audio natuurlijk om te doen.

Conclusie

De R4 is gemakkelijk in gebruik. Het design spreekt me enorm aan al twijfel ik, wanneer je de versie met houtmotief koopt, of het design van de afstandsbediening ook echt wel bij het ontwerp van de R4 zelf past. Vergeten we deze kwestie, dan levert Vita Audio een product af met een sublieme audio kwaliteit dat voldoende volume op kan bouwen voor de woonkamer, zonder dat de kwaliteit verloren gaat.

Op de foto zie je overigens een speciale uitvoering van de R4. De normale versie heeft een andere kleurstelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.