Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Gigaset SL910 DECT Telefoon

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Strak design
  • Zeer goede accu
  • Goed scherm
  • Heldere gesprekken
  • Optie voor bluetooth headsets
  • Prachtig geluid op de speaker
  • Los basisstation

THE BAD

  • 3,5MB aan opslagruimte!?
  • QuickSync is sterk verouderd
  • Mist een riemclip

Het is inmiddels alweer heel wat maandjes geleden dat Gigaset hem uitbracht, maar de SL910 van het Duitse bedrijf blijft een opvallende verschijning. Niet alleen om het exterieur van deze ‘huistelefoon’, maar ook om het touchscreen. Gigaset probeert op deze manier toch een beetje richting de smartphone te bewegen.

Uitrusting

Zoals we gewend zijn van Gigaset vinden we naast de handleiding een uiterst complete collectie accessoires voor de SL910. De verpakking bevat een dock voor de handset, met eigen netstroomadapter, een basisstation met eigen netstroomadapter, twee telefoonsnoeren (één met klassieke stekker) en een USB kabel om de handset met de PC te verbinden. Overigens ziet het er als het goed is net iets netter uit dan op deze foto ;-).

Basisstation

Het basisstation van de Gigaset SL910 is het hart van het Gigaset DECT systeem. Hier komen alle voicemails binnen en wanneer je meerder handsets hebt, zal het basisstation zorg dragen voor de verdeling van de gesprekken. Het basisstation bevat slechts één knop. Deze gebruik je om telefoons op het basisstation in te stellen.

Doordat het een los basisstation betreft kan je deze mooi in de meterkast wegwerken waardoor alleen de handset en dock in het zicht staan. Hij heeft dan ook niet alleen voetjes, maar ook schroefgaatjes. Ideaal.

Uiterlijk

De SL910 handset is zonder twijfel een prachtig stukje design. Toch merk je dat Gigaset geen last heeft van concurrentie. Hij is dus vrij dik met als voordeel een accu die lang meegaat. Toch mis ik een riemclip. Alle andere Gigaset modellen die ik tot nu toe heb gezien, bevatten namelijk wel een riemclip en dat kan best handig zijn.

Zoals gezegd bestaat de voorkant van het toestel voornamelijk uit het touchscreen. Daaronder zitten drie functieknoppen om gesprekken aan te nemen, op te hangen en één om andere acties te bevestigen of uit te voeren. Het scherm zelf is mooi helder en scherp hoewel de pixeldichtheid nog wat achterblijft in vergelijking tot smartphones vanaf eind 2010.

Functioneel

De Handset bevat alle functies die we van eerdere Gigaset toestellen kennen. Zo is het mogelijk om een agenda bij te houden, wekkers in te stellen, babyfoon-functies te gebruiken (ruimtebewaking) en bluetooth apparaten aan te sluiten. De functies zijn hierdoor vergelijkbaar met eerdere high-end telefoons als de SL400. Overigens lijkt de SMS functie te zijn verdwenen, maar daar zal niemand rauwig om zijn.

Synchroniseren met de PC (QuickSync)

Via de USB aansluiting is het mogelijk om de SL910 met de PC te synchroniseren. Hierbij is het mogelijk om je outlook calendar naar de SL910 te exporteren. Door het ontbreken van een real-time verbinding is dat natuurlijk niet zo gek interessant. Zeker omdat steeds meer moderne telefoongebruikers hun calender via een cloud dienst als Windows Live of Gmail hebben lopen.

Ook is het mogelijk om gebruik te maken van de mogelijkheid om contacten via je PC om te zetten. Hiervoor gebruikt Gigaset het Windows Adresboek dat sinds Windows XP niet actief wordt ondersteund. Het overzetten van Gmail contacten kan wel, maar vereist nogal wat omwegen. Uiteindelijk kan je de contactenlijst misschien beter met de hand bijwerken.

Tot slot is het nog mogelijk om foto’s over te zetten voor de screensaverfunctie. Deze gaat aan wanneer de SL910 op haar dock staat. Via deze screensaver kan je de SL910 als digitaal fotolijstje inzetten. Iets waar veel bezoekers bij mij thuis naar hebben gekeken. Het valt namelijk enorm op. Overzetten gaat makkelijk. QuickSync verkleint de foto’s automatisch en dat is belangrijk. Het toestel beschikt slechts over 3,5MB aan opslagruimte.

Geluidskwaliteit

De kwaliteit van het geluid van de SL910 is ongekend goed, maar daar staat Gigaset natuurlijk om bekend. Voor mensen die veel bellen is de mogelijkheid om een bluetooth headset aan te sluiten een uitkomst. Ook deze verbinding is kristalhelder. Gebruiken we de speakerfunctie van het toestel dan valt het op dat het geluid voller klinkt dan we van Gigaset gewend zijn. Het bedrijf heeft zonder twijfel in een betere speaker geïnvesteerd dan die in eerdere handsets aanwezig was.

Conclusie

De SL910 is een prachtige design DECT telefoon en doet ook leuk dienst als fotolijstje. Voor wat bedrijft synchronisatie met de PC heeft Gigaset echt nog een enorme inhaalslag te maken, maar mensen die bewust Gigaset kopen doen dat maat om twee redenen. Betrouwbaarheid en een degelijk geluid. Hier scoort de SL910 dan ook haar punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.