Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

KPN Start met HD Voice in Nederland

Hier in Engeland (waar ik nu zit) is het al heel normaal, HD Voice op het GSM netwerk. HD Voice is een technologie waardoor stemgeluid echt superhelder klinkt. Natuurlijk heb je daar wel beiden toestellen voor nodig die met HD Voice overweg kunnen, maar geen nood. Veel smartphones die in de afgelopen twee jaar verkocht zijn kunnen ermee overweg.

HD Voice versterkt niet alleen de hoge en lage klanken uit de menselijke stem, de techniek filtert ook een grote hoeveelheid achtergrondgeluid uit het signaal. Hiervoor dient de tweede microfoon die in veel HD Voice toestellen is ingebouwd (nee, niet in de iPhone). Deze techniek voor ruisonderdrukking is trouwens al een stuk ouder. De meeste bluetooth headsets van merken als Jabra en Plantronics beschikken ook over deze technologie.

Voorlopig beschouwd KPN HD Voice nog als een pilot. Door het gelimiteerde aantal toestellen en de achterstanden op de andere mobiele netwerken zijn HD Voice gesprekken alleen mogelijk tussen KPN klanten die op het UMTS netwerk zitten en een HD Voice toestel gebruiken. De reden dat men op een UMTS netwerk moet zitten is omdat HD Voice een digitaal protocol is. Bij succes zal KPN HD Voice permanent aan gaan bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.