Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Casio Exilim EX-TR100 Tryx

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 2.5 sterren.

THE GOOD

  • Vernieuwend design

THE BAD

  • Zware compressie op foto's
  • Geen optische zoom
  • Slechte lens
  • Lastig te bedienen

Vorige maand hadden we het al even over de nieuwe Tryx compactcamera van Casio. Een opvallend en vernieuwend cameraontwerp dat we hier bij GadgetGear.nl toch eens van dichtbij wilden bekijken. We zijn nu twee weken met de Tryx op stap geweest en hebben ons best gedaan het maximale uit de camera te halen.

Uitrusting

De verpakking van de Tryx bestaat uit de Tryx, een netstroom-USB adapter, USB kabel, een polsbandje en een 512MB SD-kaart van Integral. Hoewel 512MB niet heel veel is, kan je daar met 12.1 megapixel toch een krappe 200 foto’s op kwijt.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de Tryx is alles behalve gewoontjes. Om het 3 inch drukgevoelige scherm vinden we een plastic frame dat we in allerlei standen kunnen zetten. Dit frame draait om de camera en ook de camera kan 315-graden draaien.

Naast dat een draaibare lens handig is wanneer je laag bij de grond wilt filmen, kan je met de combinatie van het frame en de timer een aantal interessante foto’s van jezelf maken. Ondanks deze creatieve oplossing, is Casio een andere vergeten. De camera bevat geen mogelijkheden om de camera op een echt statief te zetten. Je bent dus aan het frame gebonden.

Aan de voorkant van de camera treffen we de lens, LED flitser en microfoon van de camera aan. Voor de lens heeft Casio voor een 21mm pinhole model gekozen. Het ontbreekt hierdoor aan bewegende delen waardoor je er een beetje een webcamgevoel bij krijgt.

Aan de achterkant treffen we de enige knoppen van de camera aan. De powerknop en de sluiterknop.

Klappen we het frame weg, dan krijgen we toegang tot het SD-slot, de USB-aansluiting en de HDMI-uitgang.

Het Menu

Het menu van de camera is even wennen. Waar de eerdere Casio’s die we hebben getest, mede door de aanwezigheid van een aantal fysieke knoppen redelijk overzichtelijk waren, is het op de Tryx even zoeken. Wanneer je het menu eenmaal leert kennen. Hier schiet gebruiksvriendelijkheid echt even tekort.

Fotograferen

Het ontwerp van de Tryx heeft één gigantisch voordeel tijdens het fotograferen. Hij is zowel links- als rechtshandig te gebruiken. Hij heeft echter ook een paar nadelen. De sluiterknop zit niet bovenop de camera, maar naast het scherm. Deze moet je stevig indrukken waardoor onscherpte in foto’s kan ontstaan. Daarnaast zit de lens zover aan de zijkant dat je vingers regelmatig in beeld komen. Je moet echt met de Tryx om leren gaan.

Een ander nadeel aan de Tryx, is de lens zelf. Deze doet qua opbouw aan een webcam denken. Het oppervlak vlekt makkelijk waardoor je regelmatig last hebt van vale foto’s en lichtvlekken. Wanneer we tegen de zon in fotograferen, lokken we dit effect natuurlijk uit, maar bij het derde voorbeeld, was dit absoluut niet het geval.

Het laatste nadeel aan de Tryx is het ontbreken van een echte zoomlens. De camera beschikt alleen over digitale zoom. Het eerste voorbeeld hieronder is zonder zoom, het tweede met volledige zoom. In deze foto’s (1:1 uitsneden) is de waanzinnige compressie ook goed zichtbaar.

Filmen

Met de Tryx kan je ook op 1080p filmen. Om dit in de praktijk te testen, hebben we de review van de Netgear Powerline set van afgelopen weekend ermee geschoten. De enige bewerking die we hebben gedaan, is dat we het volume genormaliseerd hebben.

In het filmpje merk je al snel dat de camera last heeft van donkere partijen. Als je goed hebt opgelet, dan heb je zelfs gemerkt dat het filmpje start met een vinger voor de lens. Zucht…

Over het algemeen filmt de Tryx best netjes. Qua geluid heeft hij wel last van de positie van de microfoon. In het tweede deel van het filmpje merk je verandering in het volume van de stem doordat ik halverwege niet meer van boven- maar van achter de camera begin te spreken.

Conclusie

We zijn gek op innovatie en het nieuwe design dat Casio met de Tryx neerzet is enorm spannend. Helaas is dat het enige. De lens laat te wensen over, de microfoon is niet echt denderend en fatsoenlijke zoom ontbreekt. De Tryx voelt meer als een goede webcam voor onderweg, maar niet als een camera waar je mooie foto’s mee wilt schieten. We zijn altijd onder de indruk geweest van de kwaliteit die Casio neerzet. Met de Tryx slaan ze de plank helaas mis…

Eén reactie

  1. Ahem, ipv van die vinger, op de knop en (daardoor?) voor de lens, had je ook per ‘touch-shutter’ kunnen afdrukken….;))
    (en sowieso de handgreep uit/openklappen, uiteraard)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.