Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Hercules DJ Console 4-Mx

We hebben even op Google gekeken, en het lijkt erop dat we een primeurtje te pakken hebben, want we konden nog geen Nederlandse (en amper buitenlandse) reviews van de Hercules DJ Console 4-MX vinden.

Hercules was één van de eerste bedrijven die USB DJ controllers op de markt bracht. Terwijl de eerste controller (de Steel) goedkoop was en geen geluidskaarten bevatte, bracht de Rmx uitvoering alles wat de mobiele DJ dacht nodig te hebben. Met de 4-MX heeft het bedrijf een nieuwe stap gezet, maar zouden wij onze RMX ervoor aan de kant zetten?

Uitrusting

Net als de RMX, krijg je ook bij de 4-MX een USB kabel en een speciale editie van Virtual DJ. Wij testte het apparaat echter met de volledige versie van Virtual DJ 7. Om de 4-MX aan te sluiten krijg je er ook een USB kabel bij. Externe voeding is ook voor de 4-MX niet nodig. Tot slot bevat de doos van de 4-MX nog een stevige tas om de controller in te vervoeren. Essentieel en goede service dat je deze er meteen bij krijgt.

Aansluitingen

De 4-MX bevat alle geluidskaarten die je je maar wenst. Twee sets uitgangen die met TULP of Jack connecties aangesloten kunnen worden en twee TULP inputs om bijvoorbeeld met Timecoded Vinyl te mixen. Aan de voorkant bevinden zich een koptelefoon en microfoonaansluiting.

Nieuwe Jogdials

Één van dé features van de MX-4 zijn de twee nieuwe Jogdials (ook te vinden in de nieuwe 4Set). Deze zijn drukgevoelig en moeten daardoor beter op bewegingen van de DJ reageren. Dit is essentieel bij het Scratchen en was een ramp op de RMX. We geven toe, Hercules heeft dit goed aangepakt. De Jogdials maken hun beloften waar. Vanuit een design oogpunt is het wel jammer dat ze hun logo zo groot in het midden hebben geplaatst.

4 Decks

Met de release van Virtual DJ 7 kan het pakket met maximaal 99 verschillende decks tegelijk omgaan. Leuk, maar ook onhandig. De 4-MX laat zien dat goede hardware essentieel is voor dergelijke functies. Met de 4-MX kan je dan ook vier verschillende decks tegelijk klaarzetten.

4-MX vs. RMX

Op de jogdials en 4-Decks na, zijn er weinig schokkende veranderingen tussen de RMX en de 4-MX. Wat voornamelijk mist is de master volume fader, maar deze gebruik je in de praktijk niet. Het ontwerp van de 4-MX is wel een hel stuk beter. De knoppen zitten op logische plekken en de verlichting onder de knoppen is een stuk duidelijker. Hoewel de RMX op dit moment goed geprijsd is, is de 4-MX het extra geld zeker waard.

Conclusie

Hoewel de faders nog steeds beter kunnen, is de 4-MX weer een stap voorruit. De 4-MX is het ideale maatje voor de mobiele DJ. Heb je al een RMX? Dan zouden wij hem er nog niet voor inruilen omdat de nieuwe 4Set wellicht een groter verschil maakt.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.